Foto: Jonas Ekströmer/TT

Nya fall av fågelinfluensa – 20 000 värphöns avlivas

Publicerad

Fågelinfluensan har i vinter lett till att man varit tvungen att avliva över två miljoner tamfåglar i Sverige. Nu har ytterligare två besättningar, i Trelleborg samt i Kungsbacka kommun, drabbats.                    

Jordbruksverket har beslutat om restriktionszoner runt båda gårdarna. I Trelleborgsfallet handlar det enligt länsveterinären Charlotta Kamaterou om cirka 20 000 fåglar i en värphönsbesättning som måste avlivas. Utbrottet i Kungsbacka har drabbat en större hobbybesättning med cirka 300 djur, bland annat höns.

Fall av fågelinfluensa bland tamfåglar brukar förekomma i samband med att de vilda fåglarna flyttar på hösten och våren. Jordbruksverkets chefsveterinär Håkan Henrikson har dock tidigare sagt att vinterns utbrott är det värsta hittills.

Ett utbrott hos Sveriges största äggproducent, i Mönsterås kommun, ledde i januari–februari till att omkring två miljoner värphöns måste avlivas.

* Fågelinfluensa är en av de allvarligaste sjukdomarna som kan drabba fjäderfän.

* Sjukdomen orsakas av influensavirus som kan ge plötsliga sjukdomsutbrott med väldigt hög dödlighet.

* Vissa virustyper kan smitta människor, men det är mycket ovanligt. I Sverige har hittills ingen människa smittats av fågelinfluensa.

* Enligt Livsmedelsverket finns det inga risker med att äta kyckling eller ägg trots influensautbrotten.

* Myndigheterna har uppmanat alla fågelägare att vara uppmärksamma och ta kontakt med veterinär om deras tamfåglar visar ökad dödlighet, äter eller dricker mindre, lägger färre ägg eller får nedsatt allmäntillstånd.

Källa: Jordbruksverket, Statens veterinärmedicinska anstalt, med flera

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer