Visa alla (2)

Nya prinsessan ska heta Adrienne Josephine Alice

Publicerad

Så var det dags. Idag presenterades namnet på Sveriges yngsta prinsessa. Prinsessan ska heta Adrienne Josephine Alice. Hon får titeln hertiginna av Blekinge.

Idag fick vi veta vad föräldrarna, prinsessan Madeleine och Christopher O'Neill, valt för namn till sin nyfödda prinsessa. Prinsessan ska heta Adrienne Josephine Alice. Hon får titeln hertiginna av landskapet Blekinge.

Idag klockan 11.15 hölls en konselj där kungen läste upp prinsessans namn, titel och tilltalsnamn inför regeringen. Prinsessan blir hertiginna av Blekinge.

Klockan 12.15 hålls en tacksägelsegudstjänst, i Slottskyrkan i närvaro av den närmaste familjen och representanter för riksdag och regering.

För de som inte kan eller får vara med går det att lämna sina hälsningar på gratulationslistor i Rikssalen på slottet mellan klockan 13 och 16.

Prinsessan Madeleine födde lillsessan på Danderyds sjukhus klockan 00.41 natten mot fredag. Flickan vägde 3465 gram och var 50 centimeter lång.

Pappa Christopher O'Neill var vid prinsessan Madeleines sida under hela förlossningen.

Flickan hamnar på tionde plats i tronföljden.

Prinsessan Adrienne Josephine Alice. Foto: Christopher O'Neill, Kungahuset

FAKTA

Visa

Bara 141 kvinnor i Sverige har namnet Adrienne som tilltalsnamn, enligt SCB. Alice var däremot det vanligaste namnet som gavs nyfödda flickor förra året och över 19 300 kvinnor har Alice som tilltalsnamn. Josephine bärs som tilltalsnamn av 2 600 kvinnor.

NYA TRONFÖLJDEN

Visa

Kronprinsessan Victoria 

Prinsessan Estelle 

Prins Oscar 

Prins Carl Philip 

Prins Alexander 

Prins Gabriel 

Prinsessan Madeleine 

Prinsessan Leonore 

Prins Nicolas  

Nyfödda prinsessan Adrienne

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer