Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: Johan Nilsson/TT

Nya rön: Tillsats i julskinkan kan öka risken för cancer

Publicerad

Nitrit, som ger skinka den rosa färgen, är en större hälsofara än man tidigare trott. Den slutsatsen har EU:s livsmedelsmyndighet EFSA dragit i en ny rapport.

Nitrit och nitrat omvandlas i kroppen till nitrosaminer vilka i vissa fall kan orsaka cancer. Efter att ha granskat den senaste forskningen drar myndigheten slutsatsen att det är mycket troligt att alla åldersgrupper får i sig ohälsosamma mängder från tillsatser i maten. Det är en skärpning från den senaste bedömningen 2017 som inte kunde slå fast att exponeringen från tillsatser i mat var ett problem.

EFSA:s chef Bernhard Uhl säger nu att tillsatserna av nitrit i maten måste minska, och just nu pågår en process inom EU att skärpa gränsvärdena.

Livsmedelsverket menar dock att man inte behöver vara bekymrad för skinka och annan julmat. Om man däremot äter mycket rött kött och chark under hela året kan det vara bra att se över kosten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.