Orsak till sifferproblem funna

Uppdaterad
Publicerad

Ungefär fem procent av befolkningen lider av dyskalkyli, dvs sifferblindhet. Nu har forskare för första gången lyckats identifiera vad det som kan vara orsaken. Dyskalkyli innebär problem främst med att förstå siffror, kunna räkna, lära sig matematik och matematiskt tänkande, ungefär på samma sätt som dyslektiker har problem med bokstäver och ord. Ungefär fem procent av befolkningen lider av problemet som också kan göra att man har svårt att komm ai tid och se skillnad på höger och vänster. Nu har en internationell forskargrupp i London hittat samband mellan problemen och skador eller förändringar i ett område i högra tinningloben som sedan tidigare är känt för att styra vår förmåga att förstå symboliska siffror. Med små elstötar stoppades hjärnaktiviteten tillfälligt i området och man kunde då se att ”normala” försökspersoner fick samma problem att göra mattetester som personer med dyskalkyli.

Ungefär fem procent av befolkningen lider av dyskalkyli, dvs sifferblindhet. Nu har forskare för första gången lyckats identifiera vad det som kan vara orsaken.

Dyskalkyli innebär problem främst med att förstå siffror, kunna räkna, lära sig matematik och matematiskt tänkande, ungefär på samma sätt som dyslektiker har problem med bokstäver och ord. Ungefär fem procent av befolkningen lider av problemet som också kan göra att man har svårt att komm ai tid och se skillnad på höger och vänster. Nu har en internationell forskargrupp i London hittat samband mellan problemen och skador eller förändringar i ett område i högra tinningloben som sedan tidigare är känt för att styra vår förmåga att förstå symboliska siffror. Med små elstötar stoppades hjärnaktiviteten tillfälligt i området och man kunde då se att ”normala” försökspersoner fick samma problem att göra mattetester som personer med dyskalkyli.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.