Foto: TT

Över 15 200 i kriminella nätverk

Uppdaterad
Publicerad

Brutalt våld, droger och ekonomisk brottslighet. En unik rapport som SVT tagit del av har kartlagt Sveriges extremister, fotbollsfirmor och kriminella nätverk.

SVT Nyheter har som första redaktion tagit del av rapporten ”Våldsbejakande extremism och organiserad brottslighet”. Den har sammanställts av forskare på Institutet för framtidsstudier och finansierats av Myndigheten för samhällsskydd och beredskap. Forskarna har fått ta del av unika kartläggningar från både polisen och Säkerhetspolisen om personer i den våldsbejakande extremistiska miljön och personer som ägnar sig åt organiserad brottslighet.

Den typiske i kartläggningen är 19 år. 92 procent är män. 67 procent är födda i Sverige men en majoritet har rötter i andra länder, antingen genom att själva vara födda i ett annat land eller har någon förälder som är det.

Rapport om gängkriminella och extremism

45 procent har en psykiatrisk diagnos, men få har en allvarlig sådan.

Flest inom mc-gängen

Totalt rör det sig om 15 244 personer, vilket är många fler än forskarna räknat med. De är också mer välutbildade och bättre organiserade än forskarna trott.

Forskarna har delat in dem i tre huvudgrenar. Fotbollsfirmor, våldsbejakande extremism och organiserad brottslighet.

Dessa är i sin tur sorterade i tio olika kategorier, allt från maffia, mc-gäng och den autonoma respektive vit makt-miljön till kriminella nätverk och islamister.

Flest personer finns inom mc-gängen med 5 693 individer, näst flest i kriminella nätverk med 5 094.

Fotbollsfirmorna består av 835 individer, något fler än islamisterna som är 785.

Kan hjälpa myndigheter förebygga brott

Forskarna har just nu inte svar på hur allt ska tolkas, men en slutsats är att myndigheter med den här kunskapen bättre bör kunna samordna insatser mot dessa miljöer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Rapport om gängkriminella och extremism

Mer i ämnet