Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: Claudio Bresciani / TT

Över tre miljarder på hyrpersonal hos kommunerna

Publicerad

Kostnaderna för hyrpersonal inom vården har ökat kraftigt, inte bara i regionerna utan även i landets kommuner. De senaste tio åren har de totala kostnaderna mer än fyrdubblats, visar en ny rapport som SVT har tagit del av.

2022 betalade Sveriges kommuner 3,2 miljarder kronor för hyrpersonal, enligt rapporten. Den vanligaste orsaken till att hyra in personal är att det råder brist inom specifika yrkeskategorier. En del kommuner menar att hyrpersonalen gör att verksamheter kan fortgå.

Samtidigt gör få kommuner någon form av uppföljning. Enligt rapporten räknar bara tjugo procent av kommunerna på hur mycket den inhyrda personalen kostar. 40 procent vet inte ens om någon beräkning har gjorts.

– Det är anmärkningsvärt att man inte har koll på kostnaderna, och vi tycker att det är problematiskt, säger Veronica Magnusson, förbundsordförande för Vision.

– Allt tyder på att kostnaderna kommer att öka om man inte tar ett medvetet grepp, säger Veronica Magnusson.

Säffle vände trenden

Det går dock att vända trenden, det visar en satsning i Säffle. Kommunen införde mer flexibla scheman, överanställningar istället för tillfälliga vikarier, och inte minst ett lönelyft med 3 000 kronor. Det lockade fler att ta en fast anställning, t.o.m. före detta hyrsköterskor.

Kommunen upplever att den genom satsningen blev en mer attraktiv arbetsgivare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.