Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: Henrik Montgomery/TT

Polisen får fler kameror i arbetet mot gängbrottsligheten

Publicerad

En ny ”kameraoffensiv” ska införas som en åtgärd för att stoppa gängbrottsligheten, det sade justitieminister Gunnar Strömmer (M) på en pressträff på tisdagen.

Sammanlagt ska polisen få 2 500 kameror nästa år, istället för det tidigare målet på 1 600 kameror.

– I ett läge när allt färre vågar prata med polisen är behovet av teknisk bevisning helt avgörande, och då vet vi sedan tidigare att kameror är oerhört centrala, sade Strömmer.

Åtgärder mot gängvåld – teckenspråk

Polisen ska också i större utsträckning få använda sig av ansiktsigenkänning med hjälp av AI-teknik. De får även ökade möjligheter att använda drönare, samt externa kameror som till exempel Trafikverkets kameror.

Enligt Martin Melin (L) har kameraövervakning varit effektivt i kampen mot grov brottslighet i andra länder, till exempel Storbritannien. Han tror däremot inte att folk känner att de får sin personliga integritet kränkt när fler kameror sätts upp.

– Jag känner inte att folk är oroliga för att de blir filmade, däremot är folk oroliga för att få sitt hus sprängt i bitar eller bli skjutna när de går och handlar, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Åtgärder mot gängvåld – teckenspråk

Mer i ämnet