Foto: SVT

Polisen ökar användningen av kroppskameror

Uppdaterad
Publicerad

Polisen har den senaste tiden haft ett tufft arbetsklimat i Stockholms utsatta områden. Myndigheten väljer att köpa in nya kroppskameror som är tänkt att användas i Rinkeby, Botkyrka och Södertälje.

Polisen har sedan en tid tillbaka använt sig av kroppskameror, små actionkameror som man spänner fast på bröstet. Kamerorna ska filma pågående brott, och det filmade materialet har haft en central roll i flera rättegångar hittills. Kroppskamerorna ska också vara avskräckande, men främst ge bevismaterial som kan användas i rättsprocesser.

Det är viktigt att folk får veta hur vi har det, hur vi jobbar i området och vad vi utsätts för, säger Hanif Aziz, områdespolis i Rinkeby.

Det är polisens projekt Mareld som arbetar i Stockholms utsatta förorter från Södertälje till Järva som nu ska köpa in 300 kroppskameror.

Till sommaren ska alla kameror vara ute bland poliserna på fältet.

– Det är viktigt att komma ihåg är att det är ett fåtal personer som ger sig på polisen. Det är lätt för personer som inte är insatta att dra för snabba slutsatser, säger Hanif Aziz, områdespolis i Rinkeby.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.