Foto: TT

Psykvård gör oss lyckligare än pengar

Publicerad

För att få lyckliga medborgare, borde pengar satsas på psykvård snarare än på att ge medborgarna mer pengar i plånboken. Den slutsatsen har brittiska forskare dragit, rapporterar Sveriges Radios Ekot.

En forskargrupp vid London School of Economics har studerat undersökningar om lycka och välbefinnande som har gjorts i Storbritannien, Tyskland, USA och Australien sedan flera decennier tillbaka. Deras resultat presenteras på OECD-konferens i dag, rapporterar Ekot.

Psykisk ohälsa står för fyra gånger mer upplevd olycka än vad fattigdom gör i alla undersöka OECD-länder, men ändå är evidensbaserad psykvård extremt underfinansierad i hela västvärlden, säger forskargruppens ledare professor Richard Layard.

Fattigdomsbekämpning inte lika effektivt

Terapi och medicinering mot psykisk ohälsa, såsom ångest och depression, är i dag effektiva och kan minska de drabbades symptom med mellan 50 och 80 procent, uppger Ekot. Forskarna anser att här bör mer pengar också satsas.

Att bara fokusera på ekonomisk tillväxt är enligt forskarna däremot inte det bästa sättet att göra sina medborgare nöjda, och inte heller ekonomiska bidrag till de fattigaste medborgarna ger särskilt stort utslag på lyckobarometern.       

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer