Överlag är ekonomi och sysselsättning de mest avgörande av faktorerna som påverkar människors psykiska hälsa i Sverige, visar en sammanställning gjord av Folkhälsomyndigheten. Redan hos barn kan man se skillnader kopplade till föräldrarnas socioekonomiska situation.
– Vi möter allt fler barn i socioekonomiskt utsatta situationer som har det svårare, det hänger ju ihop med att klyftorna ökar i samhället, säger Sverigechefen för Rädda Barnen, Ola Mattsson.
Allra tuffast är det för barn som omfattas av flera riskfaktorer.
– Tänk dig en utrikesfödd, ensamstående mamma. De barnen har det oerhört tufft i det svenska samhället generellt. Det är långt många fler av dem som lever i en utsatthet som leder till olika typer av ohälsa. Inte minst psykisk ohälsa, säger Ola Mattsson.
Det svåra är, säger han, att det inte finns en enkel lösning på problemet. Det krävs många och breda insatser, som förbättrade förutsättningar för ensamstående mammor att etablera sig på bostadsmarknaden och komma i arbete.
– Till det krävs insatser för att de här barnen ska få tillgång till vård. Lever du i en så utsatt situation är det inte alltid du förmår söka den hjälp du behöver, säger Ola Mattsson.