Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: SVT

Regeringen föreslår: Brottsligt att delta i terrororganisationer

Publicerad

Regeringen vill göra det brottsligt att delta i terrororganisation. Det säger justitieminister Gunnar Strömmer (M) på en pressträff på torsdagen.   

– Det här är en bredare kriminalisering som tar sikte på en massa aktiviteter inom ramen för en terrororganisation som inte är specifikt kopplat till ett terrorbrott, säger Gunnar Strömmer.

Enligt justitieministern skulle förslaget innebära att flera handlingar som inte är olagliga idag skulle kriminaliseras, bland annat att man stärker eller upprätthåller en terrororganisations verksamhet utan att man har uppsåt för ett terrorbrott.

– Det kan till exempel handla om att man köper flygbiljetter till någon annan som ska resa för att delta i en terroristorganisations verksamhet, säger Strömmer.

Gunnar Strömmer ser att förslaget har stor möjlighet att röstas igenom i riksdagen. Regeringen vill se förslaget på riksdagens bord redan den 7 mars för att sedan kunna träda i kraft 1 juni.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.