Foto: TT

Regeringen höjer bankavgift trots flytthot

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen går vidare med en höjning av avgifterna för banker, trots att storbanken Nordea har hotat att flytta sitt huvudkontor till Finland eller Danmark.

Beslutet, som presenterades av finansminister Magdalena Andersson (S) och finansmarknadsminister per Bolund (MP) på en pressträff på torsdagen, innebär att de svenska bankerna ska betala högre avgifter till staten från och med nästa år. Avgifterna kommer dock att trappas av från 2019.

När bankskatten är på plats, enligt regeringens planer 2019, kommer det samlade uttaget från banksektorn, avgift och bankskatt, uppgå till tio miljarder kronor årligen fram till slutdatumet 2025.

Nordea flyttar till Finland – teckenspråk

”Bankerna gör stora vinster”

I ett pressmeddelande skriver regeringen att banksektorn gör stora vinster och att det är i goda tider som riskerna för den finansiella stabiliteten, till exempel genom ökad skuldsättning och priser på aktier och fastigheter, byggs upp.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nordea flyttar till Finland – teckenspråk

Mer i ämnet