Foto: TT

Regeringen planerar utflyttningar av myndigheter

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen planerar en stor utflyttning av myndigheter ut i landet, erfar SVT. Det handlar om sju myndigheter och 350-400 arbetstillfällen. Det presenterar statsminister Stefan Löfven och civilminister Ardalan Shekarabi (S) vid en pressträff nu på förmiddagen i Katrineholm.

Regeringen har redan flyttat ut tre myndigheter från Stockholm ut i landet. Det handlar om E-hälsomyndigheten till Kalmar, Fastighetsmäklarinspektionen till Karlstad och myndigheten för familjerätt och föräldraskapsstöd till Skellefteå.

Ambitionen är att öka den statliga närvaron i hela landet och öka antalet arbetstillfällen. Den stora utflyttning man i dag kommer att presentera innebär att 350 till 400 jobb flyttas från Stockholm.

10.000 jobb ska flyttas ut

Den parlamentariska landsbygdskommittén presenterade i januari ett förslag om flytt av 10.000 statliga jobb i Stockholmsregionen till mindre orter och glesbygd. Detta under fem till sju år.

I förslaget ingår vissa myndighetsfunktioner, delar av myndigheter eller hela myndigheter.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer