I rapporten framkommer inga förklaringar till varför skolelevernas alkohol och tobakskonsumtion minskar, men enligt Isabelle Benfalk som är förbundsordförande för UNF, Ungdomens nykterhetsförbund, är internet en av anledningarna till minskningen. Foto: UNF & Martina Holmberg / TT

Rekordfå barn under 15 dricker alkohol

Uppdaterad
Publicerad

Allt färre skolungdomar röker och dricker alkohol, det visar en undersökning som Folkhälsomyndigheten gjort. Siffrorna har aldrig tidigare varit så låga som de är nu.

Folkhälsomyndigheten utför var fjärde år en internationell enkätundersökning som drivs av WHO. I undersökningen får skolelever i åldrarna 11, 13 och 15 år svara på frågor som rör deras hälsa.

I 2018 års undersökning säger majoriteten av eleverna att de är nöjda med sitt liv och anser sig ha en god hälsa. Undersökningen visar också att barn dricker mindre alkohol och nyttjar mindre tobak än tidigare.

I rapporten framkommer inga förklaringar till varför skolelevernas alkohol och tobakskonsumtion minskar, men enligt Isabelle Benfalk som är förbundsordförande för UNF, Ungdomens nykterhetsförbund, är internet en av anledningarna till minskningen.

– I dag finns det nya sätt att umgås på. I och med att man kan umgås via internet försvinner den sociala drycken, säger Isabelle Benfalk.

BARNS DRICKANDE OCH RÖKANDE I SIFFROR:

Alkohol (andelen barn som säger att de varit berusade)

11-åringar

Flickor och pojkar 1 procent (6 procent 1985/86)

13-åringar

Flickor 4 procent (11 procent 1985/86)

Pojkar 6 procent (15 procent 1985/86)

15-åringar

Flickor 22 procent (44 procent 1985/86)

Pojkar 17 procent (52 procent 1985/86)

Rökning och snusning

Förändring går inte att anges eftersom frågans formulering ändrades 2013/2014

11-åringar

2-3 procent har provat att röka, 1-3 procent har snusat

13-åringar

8 procent har rökt, 2 procent av flickorna respektive 7 procent av pojkarna har snusat

15-åringar

20 procent har rökt, 7 procent av flickorna respektive 20 procent av pojkarna har snusat

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.