Foto: TT

Rekordhöga cesiumhalter i vildsvin

Uppdaterad
Publicerad

Kärnkraftskatastrofen i Tjernobyl 1986 gör sig ännu påmind i Sverige. Nyligen uppmättes strålning på drygt tio gånger över Livsmedelsverkets gränsvärde i ett vildsvin i norra Uppland.

Livsmedelsverket har satt ett gränsvärde på 1.500 Becquerel per kilo (Bq/kg), för att viltkött som vildsvin, älg och rådjur ska ätas. Vildsvinsstammen har börjat röra sig längre norrut till södra Norrland, och flera skjutna vildsvin har testats och visat sig ha höga halter.

Vildsvinet i Uppland hade 16.000 Bq/Kg. En galt som sköts i augusti söder om Gävle visade sig ha en strålningshalt på 13.000 Bq/kg, enligt Strålsäkerhetsmyndigheten.

Strålningen döljer sig fortfarande i marken, och vildsvinen får det i sig när de bökar.

För en människa innebär det en förhöjd risk för cancer att äta kött eller andra livsmedel innehållande cesium.

Det är ingen akut fara, men det finns alltid en liten risk. Därför säger man aldrig att det är ofarligt, enligt Strålsäkerhetsmyndigheten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.