Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Våld och allvarliga incidenter på läktaren ökade kraftigt inom svensk elitfotboll förra året. Foto: Polisens förundersökning och Discovery+

Rekordmånga portas från fotbollsarenor

Publicerad

Våld och allvarliga incidenter på läktaren ökade kraftigt inom svensk elitfotboll förra året. Antalet tillträdesförbud för supportrar vid idrottsarrangemang är på rekordnivåer.

Totalt har 224 personer förbud inför allsvenska premiären, visar SVT:s genomgång. Bland annat har supportrar kastat bengaler, slagits och eldat på läktaren.

När allsvenskan har premiär på lördag är det flera supportrar som inte är välkomna på arenorna. Förbud meddelas av åklagare när risk finns att en person kommer att begå brott för att störa säkerheten under ett idrottsarrangemang.

Flest förbud har storstadsklubbarna bland sina supportrar. I topp ligger Malmö med 44 följt av AIK med 38 och Hammarby 37.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.