Foto: SVT

Risbergska skolans gymnasium ska läggas ned

Uppdaterad
Publicerad

Igår kväll tog politikerna i Örebro kommun det formella beslutet att lägga ned gymnasieverksamheten på Risbergska skolan och flytta verksamheten till andra skolor.

Det var i slutet av april som politikerna i Örebro lade förslaget att Risbergska skolans gymnasium i Örebro ska läggas ned från höstterminen 2016, och att eleverna ska flytta till andra skolor. Kommunen ansåg att att skollokaler är en bristvara i Örebro, och att framförallt grundskolan växer snabbt. Kommunen ansåg att detta förslag gör att Risbergska skolans lokaler kan användas mer effektivt.

På onsdagskvällen, den 3 juni, tog politikerna i Örebro kommuns Programnämnd Barn- och utbildning det formella beslutet att lägga ned gymnasieverksamheten.

Risbergska skolan – teckenspråk

– Orsaken till att vi inte ska ha kvar gymnasieverksamheten på Risbergska skolan är minskade elevkullar, säger Marie Holm, programdirektör, Örebro kommun.

Den andra orsaken till beslutet enligt Marie Holm är att de vill få ett effektivt arbete när det gäller lokalerna.

– Det innebär att med den här flytten av verksamhet möjliggör nya grundskoleplatser och en sammanhållen vuxenutbildning, menar Marie Holm.

Vart ska Risbergska skolans elever flytta?

– Det ska Gymnasienämnden ta beslut om i höst.

Hur säkerställer ni den teckenspråkiga miljön för eleverna på de nya skolorna?

– Det finns en överenskommelse mellan politikerna att de nya lokalerna ska ha en likvärdig miljö.

De teckenspråkiga eleverna kommer att spridas ut och gå i olika skolor. Har ni tänkt på konsekvenserna för Risbergska skolans elever när ni tog beslutet?

– Vi har redan idag Riksgymnasiet på flera olika skolar, så vi har redan en erfarenhet av att ha teckenspråkiga elever på fler skolor. Så det har vi absolut tänkt på, säger Marie Holm, programdirektör, Örebro kommun.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Risbergska skolan – teckenspråk

Mer i ämnet