Foto: TT

Risk att sexbrott går i arv i familjen

Uppdaterad
Publicerad

Det finns stora risker att sexbrott går i arv i familjen. Det enligt studie som presenteras i International Journal of Epidemiology.

Forskarna har speciellt intresserat sig för pappor och bröder som dömts för sexbrott, och det har visat sig att nära anhöriga till personer som dömts för sexuella övergrepp själva begår liknande brott, oftare än normalbefolkningen. Det säger Niklas Långström, forskare vid Karolinska Institutet, till SVT Nyheter.

– Det rör sig om fem gånger fler bröder eller söner till dömda förövare som dömts till sexbrott, jämfört med normalbefolkningen, säger Niklas Långström.

Finns ingen ”sexbrottsgen”

Studien bygger på samtliga män som dömts för sexbrott mellan 1973 till 2009.

Totalt rör det sig om knappt 22.000 män. Forskarna jämförde hel och halvsyskon på pappans och respektive mammans sida, i olika uppväxtsmiljöer.

Men forskarna säger att det inte finns någon ”sexbrottsgen”.

– Nej absolut inte, det rör sig om riskfaktorer som är ärftliga. Till exempel dålig impulskontroll, benägenhet att tycka jag har rätt att göra som jag vill på andras bekostnad, sexuell upptagenhet och så vidare. Det här är sånt som vi vet är genetiskt betingade,  men det här är faktiskt, viktigt nog, faktorer som det också går att göra någonting åt, säger Niklas Långström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.