Zimbabwes före detta president Robert Mugabe gick bort vid 95 års ålder. Foto: Siphiwe Sibeko/ Reuters/ TT

Robert Mugabe är död

Publicerad

Zimbabwes före detta president Robert Mugabe är död, det rapporterar BBC.

Han dog efter en tids sjukdom, 95 år gammal. Det bekräftar hans familj för BBC.

Mugabe styrde Zimbabwe från 1980 till i november 2017, då han efter nästan 40 år vid makten tvingades bort av militären. 

Mugabe var ledare för Zanu (Zimbabwes afrikanska nationella union) under frihetskampen i dåvarande Rhodesia, ett brittiskt kolonialområde i södra Östafrika.  

 Han har setts som ansvarig för etnisk rensning i Matabeleland (en region i Zimbabwe) på 80-talet, och har anklagats för bland annat valfusk och brott mot mänskliga rättigheter.

Blandade reaktioner på dödsbeskedet

Reaktionerna på sociala medier är blandade. Många påminner om vad de kallar Mugabes förtryck av hans eget folk. Andra minns honom som en hjälte.

”Mugabe var en ikon för frigörelse”, skriver Zimbabwes nuvarande president Emmerson Mnangagwa på Twitter. Han uttrycker även sin sorg över den forna ledarens bortgång.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.