Tiangong-1 innan den sköts upp, år 2011. Arkivbild. Foto: TT

Rymdstation kan krascha vid påsk – oklart var

Uppdaterad
Publicerad

En kinesisk rymdstation som är stor som en buss kommer att störta ned från himlen inom kort. Ingen vet exakt var men det kommer troligen att ske under påskhelgen, enligt de senaste beräkningarna från den europeiska rymdorganisationen ESA.

Stationen väger drygt nio ton och kommer att färdas genom atmosfären i en hastighet av sju kilometer i sekunden.

Rymdstationen Tiangong-1 är Kinas första och har legat i omloppsbana sedan 2011, men bränslet börjar ta slut och den har spelat ut sin roll.

Även om den väntas brytas sönder i atmosfären så tros stora delar kunna fortsätta mot jorden. Enligt ESA kan delar landa 43 grader åt endera håll från ekvatorn mellan Kanada och Sydeuropa i norr och Sydafrika och Australien i söder.

ESA påpekar att stora delar av området där delar kan falla ned består av hav.

”Därav är sannolikheten att personligen bli träffad av en del av Tiangong-1 i verkligheten 10 miljoner gånger mindre än den årliga risken att bli träffad av blixten”, skriver organisationen på sin sajt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.