Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Rysk flicka protesterade mot kriget – skickades till barnhem Foto: Privat

Rysk flicka protesterade mot kriget – skickades till barnhem

Publicerad

I skolan skulle barnen rita teckningar till stöd för de ryska trupperna i Ukraina, men 13-åriga Masja Moskaljova gjorde en antikrigsteckning. Hon fördes till ett barnhem och hennes pappa Alexej ställs inför domstol, uppger nyhetsbyrån AFP.

Eleverna på skola i staden Jefremov fick för ett år sedan i uppgift att rita hyllningsteckningar till de ryska soldaterna i Ukraina.

Masja Moskaljova anser att kriget är fel och ritade en teckning med orden ”nej till kriget, nej till Putin” samt ”ära åt Ukraina”. Läraren gjorde en polisanmälan.

FSB kopplades in

Senare kopplades säkerhetstjänsten FSB in och en utredning inleddes där Masjas pappa Alexejs kommentarer på sociala medier undersöktes. Det visade sig att han lagt upp nidbilder på president Putin och kallat den ryska armén för ”våldtäktsmän” efter massakern i ukrainska Bucha.

Alexej dömdes till närmare 5 000 kronor i böter för inläggen. Två åtal har även väckts mot Alexej, ett för att ha misskrediterat armén samt ett för ”dåligt föräldraskap”. Alexej riskerar tre års fängelse samt att förlora vårdnaden om sin dotter. Vad som ska hända med Masja är oklart. Föräldrarna är skilda och modern har en ny familj.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kriget i Ukraina – teckenspråk

Mer i ämnet