Foto: TT

Ryska plan kränkte svenskt luftrum

Publicerad

Tre ryska flygplan kränkte svenskt luftrum söder om Karlshamn den 19 januari, det uppger Försvarsmakten.

Ett ryskt flygplan av typen IL-20 genomförde en flygning i Östersjön, eskorterad av två stridsflygplan av typen SU-27 Flanker. Söder om Karlshamn i Blekinge flög de ryska planen en kort stund in på svenskt territorium utan tillstånd, uppger Försvarsmakten.

Händelsen betraktas av Försvarsmakten som en överträdelse och har rapporterats till regeringskansliet.

Rysk film av svenskt signalspaningsflyg

Samtidigt rapporterar ryska statsstödda medier på torsdagen att ett svenskt spionflyg genskjutits av ett jaktplan av typen SU-27 från det ryska flygvapnet. Det svenska planet flög enligt ryska försvarsdepartementet i neutral zon över Östersjön mot den ryska gränsen utan transpondern påslagen. Det uppger TT efter att ryska försvarsministeriet släppt en video av händelsen.

När det ryska jaktplanet ”på säkert avstånd” mötte upp den ”potentiella inkräktaren” avvek denne från sin kurs enligt rapporteringen, uppger TT.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.