Foto: TT

Ryssland attackerade ukrainska militärfartyg

Uppdaterad
Publicerad

Ryska specialstyrkor bordade och beslagtog på söndagen tre ukrainska militärfartyg i Svarta havet. I samband med händelsen öppnade de ryska enheterna eld och tre besättningsmän skadades. Nu kallar FN till krismöte.

Nato kallar under månagen till krismöte med Ukraina om söndagenkvällens händelser med Ryssland, rapporterar nyhetsbyån AFP.

De ukrainska fartygen skulle passera genom Kertjsundet när de stoppades av ryska styrkor. Området är mycket omdiskuterat sedan den ryska annekteringen av Krimhalvön våren 2014. Ryssland har byggt en bro över sundet och blockerar infarten med fartyg.

Krisen vid Krim – teckenspråk

Enligt Ryssland har Ukraina medvetet satt igång provokationer. Man hävdar att Ukraina inte i förväg varslat om färden genom Kjertsundet, att de ukrainska fartygen utfört farliga manövrer och att de ignorerat varningar från de ryska fartygen.

Krismöte i FN

Ukrainas president Petro Porosjenko vill nu att undantagslagar ska råda i landet, enligt nyhetsbyrån Reuters.

Dessutom kallar FN:s säkerhetsråd till krismöte under måndagen, enligt USA:s FN-ambassadör Nikki Haley.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krisen vid Krim – teckenspråk

Mer i ämnet