Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Tommy Lyxell berättar vilka konsekvenser regeringens prioriteringar får för teckenspråket. (Teckenspråk och svenskt tal finns) Foto: SVT

Så halkar teckenspråket efter de nationella minoritetsspråken

Publicerad

Veckans avsnitt av 15 minuter på teckenspråk handlar om språkvård. Tommy Lyxell på myndigheten ISOF reagerar på hur teckenspråket behandlas jämfört med de nationella minoritetsspråken.

Regeringen satsar på ett språkcentrum för nationella minoritetsspråk vid Institutet för språk och folkminnen (ISOF). Men teckenspråk ingår inte i satsningen.

– Resurserna ökar för de nationella minoritetsspråken medan det fortsätter vara den samma för teckenspråket, säger Tommy Lyxell, språkvårdare i svenskt teckenspråk vid ISOF.

15 minuter på Teckenspråk

Klyftan mellan språken ökar

Han säger att man förr inte gjorde skillnad på nationella minoritetsspråk och teckenspråk, som man gör idag.

I videon berättar Tommy Lyxell även om vilken betydelse språklagen har för teckenspråket i Sverige och andra nordiska länder.

Se avsnitt 2 av programmet 15 minuter på teckenspråk:

Måndagen den 11 mars 2024

Klockan 17:00 i SVT2 och på SVT Play

Fakta om minoritetsspråken:

Det svenska teckenspråket hör inte till de fem nationella minoritetsspråk för vilka Sverige skrivit under Europarådets konvention (finska, jiddisch, meänkieli, romska och samiska).

Svenskt teckenspråk räknas inte som ett nationellt minoritetsspråk, men samhället har enligt språklagen ett ansvar att skydda och främja också det svenska teckenspråket.

I språklagen från 2009 jämställs det svenska teckenspråken med de nationella minoritetsspråken, men skyddet är inte lika omfattande i språklagen som i minoritetslagen.

Källa: Institutet för språk och folkminnen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

15 minuter på Teckenspråk

Mer i ämnet