Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vad kan du själv bidra med i en krissituation? Camilla Hedquist från MSB och krisberedskapsexperten Thomas Ljungberg berättar i videoklippet. (Både teckenspråk och svenskt tal finns) Foto: SVT

Så kan teckenspråkiga hjälpa varandra vid kriser

Uppdaterad
Publicerad

Veckans 15 minuter på teckenspråk handlar om samhällsinformation och krisberedskap. En av frågorna är hur privatpersoner och föreningar kan förbereda sig på bästa sätt.

– Ta hand om dina relationer! Lär känna dina grannar och släktingar!

Så lyder uppmaningen från Camilla Hedquist. Hon jobbar på Myndigheten för samhällsskydd och beredskap som enhetschef för krisinformation.se.

15 minuter på Teckenspråk

Teckenspråkskunskaper är till stor nytta

På kommunens trygghetspunkter kan man till exempel ladda mobilen, värma sig och få mat – så där är det bra om även teckenspråkskunniga samlas för att utbyta information.

– Om man kan teckenspråk så kan man hjälpa med att översätta information till andra döva. Det är en kompetens som verkligen kommer att behövas, säger Camilla Hedquist som föreslår att man kan kontakta någon frivilligorganisation.

Broschyr om krisberedskap finns på teckenspråk

Hedquist tipsar om broschyren ”Om krisen eller kriget kommer”, som också har översatts till teckenspråk på msb.se.

– I broschyren finns också en checklista över till exempel vilken mat som är bra att ha hemma och vad man ska göra vid strömavbrott.

Vad kan teckenspråksföreningar bidra med?

Thomas Ljungberg som jobbar med ABF:s och MSB:s projekt ”Preppa tillsammans” tycker det är bra om teckenspråksföreningarna funderar på sin egen roll inför en eventuell krissituation.

– Ha en färdig beredskapsplan, vänta inte tills en verklig krissituation inträffar. Fundera på vad du som medborgare kan bidra med, säger han.

I videoklippet ser du Camilla Hedquist och Thomas Ljungberg berätta mer.

Se avsnitt 7 av programmet ”15 minuter på teckenspråk”:

Måndagen den 13 november 2023

Klockan 17:00 i SVT2 och på SVT Play:

https://www.svtplay.se/video/ewq3db5/15-minuter-pa-teckensprak/krisberedskap-och-samhallsinformation?info=visa

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

15 minuter på Teckenspråk

Mer i ämnet