Foto: SVT

Så kan tjuven skimma ditt nya bankkort

Uppdaterad
Publicerad

Ett nytt sätt att ta betalt med kort har börjat införas i Sverige. Sättet beskrivs som snabbt, enkelt och säkert. Men SVT:s test visar att den nya tekniken öppnar för risker då den möjliggör för kopiering av ditt kortnummer på ett sätt som tidigare inte var möjligt.

Idag är omkring 15-20 procent av alla bankkort kontaktlösa. Det är bankkort där du inte behöver dra eller chippa utan bara hålla emot en kortläsare.

Men i ett test som SVT har gjort, så visar det sig nu att det är lätt att kopiera kortnumret med hjälp av en scanner som inom några sekunder lagrar informationen.

Från polisens sida har man än så länge inte sett av mycket av den nya ”skimming-typen”.

– Nej, och det enkla svaret är, tror jag, att det inte har skett så många sådana bedrägerier än så länge, säger Jan Olsson vid polisens nationella bedrägericenter.

Enligt polisen kan man skydda sig genom att förvara korten i någon form av metall. Man uppmanar också till att alltid ha koll på kortet och skydda pin- och cvc-kod.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.