Foto: Jonas Ekströmer TT/SVT

Samebyar drabbas hårt när rovdjur tar renar

Uppdaterad
Publicerad

Rovdjur får inte ta mer än tio procent av en samebys renar. Det har riksdagen slagit fast. Men enligt rennäringen och den forskning som finns pekar mycket på att samebyarna förlorar det dubbla motsvarande närmare 100 miljoner kronor om året i förlorade slaktintäkter, enligt SVT:s Uppdrag Granskning (UG).

– Vår sameby förlorar säkert 30-40 procent av våra renar till rovdjuren, säger Pär Mikael Åhrén, ordförande för Ohredahke sameby. 

Rennäringen menar att rovdjuren tar fler renar än vad riksdagen satt som mål och menar att man måste minska trycket från rovdjuren. Men det som kan bli komplicerat är att rovdjursstammarna fortfarande är sårbara i Sverige. 

– Vi anser att man ska använda skyddsjakten för att ta bort de djur som orsakar besvär. Och det gör man ju redan i dag i renskötselområdet, säger Jan Bergstam, ordförande för Svenska rovdjursföreningen, till SVT:s UG.                

– Det måste till författningsändringar. I första hand i jaktförordningar där man tydliggör kriterier för rennäringens intressen. Vi ser ingen annan lösning, säger Lars-Ove Sjajn, avdelningschef för rennäring på Sametinget.

FAKTA: ROVDJUREN OCH POLITIKEN

* I Sverige finns fem stora rovdjur: Varg, björn, lodjur, järv och kungsörn.

* Det finns miniminivåer för hur många det ska finnas av respektive art för att de ska ha så kallad gynnsam bevarandestatus. Enligt Naturvårdsverkets officiella siffror har alla arter, utom järv, nått upp till gynnsam bevarandestatus.

* 2013 beslutade riksdagen om en ny hållbar rovdjurspolitik. Då låg rovdjursstammarna på en historiskt hög nivå, tillväxten av de svenska stammarna hade varit en av de starkaste i Europa.

* Men en livskraftig rovdjursstam innebar nya utmaningar. I beslutet pekade man därför särskilt på att hänsyn ska tas till de människor som lever och verkar i rovdjurstäta områden. Rovdjur får inte göra det påtagligt svårare att ha tamdjur.

* En så kallade toleransnivå för rennäringen klubbades igenom som säger att rovdjur inte få ta mer än 10 procent av en samebys faktiska renantal.

Källa: Naturvårdsverket/Riksdagen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.