Foto: SVT

Säpofest upphandlades inte

Uppdaterad
Publicerad

I juni förra året bjöd Säkerhetspolisen sina runt 1.000 anställda på fest.

Kalaset med James Bond-tema gick på 5,3 miljoner kronor. I strid med lagen gjordes ingen upphandling, skriver Dagens Nyheter.                                            

Dessutom krävde Säpo felaktigt tillbaka närmare en miljon kronor i moms, trots att rätten till kompensation för moms är starkt begränsad vid intern representation.                                      

När Riksrevisionen upptäckte missen i februari tvingade Säpo betala tillbaka 114.500 kronor.

Säpos nye generaldirektör Anders Thornberg tillträdde i juli i år. Till DN säger han att den påkostade firmafesten i fjol var ett undantag.                                        

Omorganisation, terrorhot och självmordsbombare hade enligt Thornberg satt hård press på Säpos personal.                                       

Det här var ett helt unikt extra ordinärt tillfälle som vi gjorde på grund av att vi hade blivit utsatta för det trycket och vi tyckte att vi behövde en samlingsdag för hela säkerhetspolisen, säger Thornborg.                                       

Det var Säpos förre generaldirektör Anders Danielsson, nuvarande generaldirektör på Migrationsverket, som gav order om festen.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.