Foto: US Government / AFP

Saudiska koalitionen: Attacken utfördes med iranska vapen

Uppdaterad
Publicerad

Nya uppgifter om anfallet på de två oljeanläggningarna i Saudiarabien pekar mot Iran. Det påstår den Saudiledda koalitionen, som strider mot rebeller i Jemen. Samtidigt tar rebellerna på sig ansvaret.

Den Saudiledda koalitionen säger att attacken mot oljeanläggningar i Saudiarabien utfördes med Iranska vapen, skriver nyhetsbyrån Reuters.

Om uppgifterna från koalitionen stämmer kommer troligen inte attacken från Jemen, men Huthirebellerna står fast vid att anfallet kom från dem. De säger också att attacker kommer att fortsätta, och kan komma att utvidgas till alla länder som attackerar Jemen.

Iran fortsätter förneka

Iran hävdar bestämt att det inte har något med attacken att göra, och säger sig vara beredda på krig. Samtidigt säger Nato att man är oroade och anklagar Iran för att rubba jämvikten i regionen. Omvärlden hoppas nu att USA inte ska angripa Iran militärt, något som skulle kunna starta en våldsspiral som ingen har kontroll över.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.