Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
”Se till att undervisning på distans fungerar för alla” Foto: Fredrik Sandberg / TT

”Se till att undervisning på distans fungerar för alla”

Uppdaterad
Publicerad

Tillgängligheten i skolans distansundervisning måste säkras. Det menar fyra organisationer i en debattartikel i tidskriften ETC.

Unga Hörselskadade, Sveriges Dövas Ungdomsförbund, Riksorganisationen Unga med synnedsättning och Sveriges Förenade Studentkårer skriver om bristande tillgänglighet, till exempel dålig ljud- eller bildkvalitet på digitala föreläsningar eller att personer inte fått de hjälpmedel de behöver, och menar att det finns en okunskap om och i vissa fall ovilja till att skapa tillgänglig undervisning digitalt.

Tillgänglighet med enkla medel

Man menar att skolan med enkla medel kan skapa bättre tillgänglighet. Bland annat genom att ge alla tillgång till samma information samtidigt och att undervisningen teckenspråkstolkas eller transkriberas.

Organisationerna skriver att man förstår att både lärare och skolledning är under en enorm press, och när krisen kommer är det lätt att glömma bort kraven om tillgänglighet, men betonar att deras utbildning sker här och nu.

Vi har kontaktat Riksgymnasiet för döva och Hörselskadade i Örebro för en kommentar och väntar på svar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Teckenspråksvärlden

Mer i ämnet