Semlor. Programledare

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Fettisdagen är här och blir det som i fjol beräknas 8-9 miljoner semlor ätas under dagen. Foto: TT

Semlorna håller bagerierna vid liv – året runt

Publicerad

Fettisdagen är här och blir det som i fjol beräknas 8-9 miljoner semlor ätas under dagen. En viktig inkomstkälla för branschen som de senaste åren haft det allt tuffare ekonomiskt.

– Tack vare semlorna kan vi ha fler anställda igång året runt, säger Nelli Amnebjer, konditor i Slöinge.

Enligt branschorganisationen ”Sveriges bagare & konditorer” äter två av tre svenskar en semla under fettisdagen. I år hoppas man på att förra årets rekord ska slås.

Men varför äter vi semlor på fettisdagen och hur kom fettisdagen till?

47 dagar innan påsk infaller fettisdagen, vilket innebär att den varierar varje år. Fettisdagen är den sista av de tre festdagarna man hade inför den 40 dagar långa fastan.

– Det här går tillbaka till den tid då vi i Sverige och Norden var katoliker. Man förberedde sig för fastan genom att proppa i sig så mycket man bara kunde, säger Jonas Engman, etnolog vid Nordiska museet.

Fastan handlade om att minnas Jesus och hans lidande. Det var också ett tillfälle att visa att man ångrade de synder man begått.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.