Foto: SVT/Lina Puranen

Signmark: ”På något sätt har jag öppnat dörrar”

Uppdaterad
Publicerad

Finska Marko Vuoriheimo – med artistnamnet Signmark – är den första döva personen som har fått ett internationellt skivkontrakt. Han skrev sina första låtar 2004 och släppte sitt debutalbum två år senare.

Signmark berättar att året 2009 eller däromkring, uppräckte han att hans spelningar fick mer och mer inflytelserik publik, inklusive företagsledare och ministrar.

– Då insåg jag att det jag gör är mycket viktigare än bara musiken.

Teckenspråksvärlden

Totalt har han hunnit uppträda i mer än 40 länder.

Idag föreläser Marko Vuoriheimo om mänskliga rättigheter och arbetar som specialist för Finlands utrikesministerium. Han är också involverad i att utveckla ny teknik för att underlätta kommunikationen mellan döva. Det finns ett stort behov, till exempel i Indien, med 18 miljoner hörselskadade, men bara 250 tolkar.

– Jag ansökte om ett bidrag från den finska staten för att göra mobila applikationer som ger tolkningstjänster utan att behöva en tolk för att köra från plats till plats.

Det återstår att se vad Marko Vuoriheimo ska jobba med i framtiden – politik, medier eller som tolk.

– Eller så kan jag ju fortsätta som artist, avslutar Marko Vuoriheimo.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Teckenspråksvärlden

Mer i ämnet