Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: SVT

Skredet på E6: Felaktig karta lurade experterna

Publicerad

En felaktig karta låg till grund för det bygge som rasade vid E 6:an i Stenungsund i september. En karta som myndigheterna litade på när de godkände bygget.

Det handlar om den slänt som rasat. För att bygga en företagspark höjdes markytan där med flera meter, men hur tung fyllnaden fick vara avgjordes av vad marken bestod av. Marken skulle enligt markeringarna på kartan bestå av ytligt berg och därmed tåla höga belastningar. Men kartan stämmer inte, visar SVT:s granskning. I slänten fanns inget ytligt berg som massorna kunde vila på, och enligt Statens geotekniska institut påverkade den felaktiga kartan deras bedömning av skredrisken inför bygget. Hade inte berg varit markerat i slänten hade myndigheten sannolikt rekommenderat nya undersökningar och stabilitetsberäkningar.

Ansvariga för kartan är företaget Norconsult, som inte vill svara på frågor med hänvisning till Statens haverikommissions pågående utredning.

Ansvariga för bygget, Badhustorget Fastighets AB, säger att de inte kände till den felaktiga kartan och avböjer också intervju.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.