Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: Martin Divisek/EPA

Slovakiens premiärminister skjuten på öppen gata

Publicerad

Slovakiens premiärminister Robert Fico vårdas på sjukhus efter att ha skjutits på öppen gata. Skadorna uppges dock inte längre vara livshotande.

Fico blev skjuten i samband med ett regeringsmöte på onsdagseftermiddagen. Fem skotts ska ha avlossats, och Fico träffades av flera, bland annat i magen. Han fördes akut till sjukhus, där han opererades i flera timmar och svävade mellan liv och död. Sent på onsdagskvällen uppgav Slovakiens vice premiärminister Tomas Taraba för BBC att Robert Fico ”kommer att överleva” och att hans skadeläge inte längre är livshotande.

En misstänkt gärningsman, 71 år gammal, greps på platsen. Motivet är ännu oklart, men enligt ministrar i den slovakiska regeringen misstänker man att skjutningen kan vara politiskt motiverad, rapporterar Reuters.

En rad politiker från såväl regeringen som oppositionen och andra länder har fördömt attacken och kallar det för ett angrepp mot det slovakiska samhället och en attack mot demokratin.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.