Sminkjättar förbjuder giftiga ämnen i sina produkter

Publicerad

Flera stora kosmetikaproducenter har lovat att sluta med högfluorerade ämnen, så kallade PFAS, i sina produkter. Detta efter påtryckningar från Naturskyddsföreningen.
Vi vill ha ett förbud i EU, säger generalsekreterare Karin Lexén.

Naturskyddsföreningen (SNF) har tillsammans med drygt 1 500 privatpersoner mejlat åtta kosmetikaföretag och uppmanat dem att sluta använda de miljöfarliga ämnena.

L'Oréal beslutade nyligen att fasa ut användandet av PFAS i sin globala produktion. Sminkjätten är ett av sex företag som lyssnat på SNF:s kritik. Övriga är H&M, Lumene, Body Shop, Isadora och Kicks. Samtliga har sagt att de ska ändra i sin produktion och försäljning.

PFAS är en grupp bestående av tusentals kemikalier, som är svåra att bryta ned.

Vi vet väldigt lite om den här gruppen ämnen. De ämnen som har undersökts har visat sig ha negativa effekter på reproduktion, immunsystem, lever och misstänks vara cancerframkallande. Det finns en stor osäkerhetsfaktor kring effekterna, säger SNF:s generalsekreterare Karin Lexén.

Nu vill hon och Naturskyddsföreningen att EU förbjuder användandet av PFAS i konsumentprodukter.

Detta är PFAS

Visa

Högfluorerade ämnen, PFAS, är en grupp på över 4 700 ämnen som finns i en mängd produkter, allt från skidvalla och brandskum till funktionskläder, stekpannor och skönhetsprodukter.    

Kemikalierna är syntetiskt framställda och tillverkas för att stöta bort  fett, smuts och vatten. PFAS är extremt svårnedbrytbara i miljön och har förorenat dricksvatten på flera ställen i Sverige.                   

Ämnena kan finnas i levande varelser, exempelvis fisk, och vara giftiga.   

Källa: Naturskyddsföreningen, Kemikalieinspektionen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer