De importerade produkter som innehöll spår av glyfosat i testet Foto: SVT/Testfakta

Spår av ogräsmedel i importerad mat

Uppdaterad
Publicerad

Flera importerade livsmedel köpta i svenska mataffärer innehåller spår av det omstridda bekämpningsmedlet glyfosat.

7 av 15 testade livsmedel, som frukostflingor, linser och kikärtor, innehöll låga halter av ogräsmedlet. Det visar SVT Nyheters och testföretaget Testfaktas granskning. I samtliga fall låg nivåerna under de tillåtna gränsvärdena.

På Kemikalieinspektionen är man inte förvånad över testresultatet. Det beror på generös användning av glyfosat nära inpå skörd, som inte är tillåten i Sverige.

Glyfosat är ett omdiskuterat bekämpningsmedel. 2015 klassificerade världshälsoorganisationen WHO ämnet som troligen cancerframkallande, men EU:s expertmyndigheter har avfärdat larmet.

Livsmedelsverket anser dock att det inte finns någon anledning till oro.

– Även om man har hittat glyfosat i maten och det finns i importerade livsmedel så är det inget man behöver oroa sig för som konsument, säger Annelie Widenfalk, toxikolog på Livsmedelsverket. Hon pekar på bedömningen att rester av glyfosat är riskfria att konsumera så länge de inte överstiger de tillåtna halterna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.