Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Regeringen meddelar att ekonomin nu går in i en ny fas – inflationsbekämpningen är över och fokus ska nu ligga på att utveckla ekonomin. Foto: SVT

Svantesson: ”Kampen mot inflationen är vunnen”

Publicerad

Regeringen meddelar att ekonomin nu går in i en ny fas – inflationsbekämpningen är över och fokus ska nu ligga på att utveckla ekonomin. Kampen mot den höga inflationen har varit framgångsrik meddelade finansminister Elisabeth Svantesson på en pressträff på måndagen.

– Jag är väldigt glad över att kunna säga att kampen mot inflationen nu är vunnen, sa finansminister Elisabeth Svantesson (M) på pressträffen.

Sedan augusti 2021 har inflationen legat över Riksbankens inflationsmål på 2 procent. Som högst låg den på 12,3 procent, enligt KPI, i december 2022.

Inflationen har därefter gått ner och nu räknar finansdepartementet ner inflationen till 2,8 procent, enligt nya siffror.

Riksbanken kommer snart med nya besked gällande styrräntan. På torsdag kommer beslutet och vid en förändring av styrräntan träder den i kraft 3 juli.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.