Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Svensk polis till Kiev – ska utreda krigsbrott Foto: AP, TT

Svensk polis till Kiev – ska utreda krigsbrott

Uppdaterad
Publicerad

I Ukrainas huvudstad inrättas just nu ett fältkontor för att utreda ryska krigsbrott i internationella brottmålsdomstolens regi. Svensk polis kommer att bidra med utredare på plats.

I fredags utfärdade Internationella brottmålsdomstolen i Haag (ICC) en arresteringsorder mot president Vladimir Putin för de tusentals krigsbrott som Ryssland misstänks för sedan den fullskaliga invasionen i Ukraina.

Från svenskt håll har man hittills bidragit med sju miljoner kronor till domstolen samt skickat tre åklagare och sex utredare till åklagarkontoret. Nu planerar Polismyndigheten att bidra med fler utredare till fältkontoret i Kiev.

– Fältkontoret håller på att upprättas just nu och kommer att växa över tid. I det initiala skedet handlar det om att skjuta till tre utredare från svensk sida, säger justitieminister Gunnar Strömmer (M).

När utredarna kan vara på plats är dock inte klart.

* Internationella brottmålsdomstolen (ICC) är en domstol som har sitt säte i Haag i Nederländerna.

* Den dömer i mål om krigsförbrytelser, brott mot mänskligheten och folkmord.

* ICC inledde sin verksamhet 2002.

* Domstolen aktiveras genom att en internationellt utsedd åklagare får en misstänkt person utlämnad från ett land där brottet begåtts, från det land där vederbörande är medborgare eller från ett tredje land om samtycke finns från någon av de två förstnämnda staterna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kriget i Ukraina – teckenspråk

Mer i ämnet