Foto: Pontus Lundahl/TT, Janerik Henriksson/TT

Svenskarna äter allt mindre kött

Publicerad

Svenskarnas konsumtion av kött minskar för andra året i rad. Inte sedan 2007 har vi ätit så lite kött som under förra året.

Vi äter mindre importerat kött, mer svenskproducerat kött och sammantaget mindre kött totalt. Det visar ny statistik från Jordbruksverket som presenteras i dag. I snitt minskade svenskarnas köttkonsumtion med 2,2 kilo per person under 2018, vilket är den lägsta konsumtionen av kött i Sverige på över tio år.

Enligt Jordbruksverket beror förändringen dels på rådande mattrender men också på att svenskarna intresserar sig mer för hållbarhetsfrågor generellt.

Hög konsumtion i jämförelse

I en internationell jämförelse sticker Sverige fortfarande ut som ett land med relativ hög köttkonsumtion. Den senaste jämförelsen från OECD är från 2017 och visar att den svenska konsumtionen är högre än både genomsnittet i EU och vårt grannland Norge. Samtidigt ligger vi en bit under riktigt stora köttkonsumenter som USA och Argentina.

Sett ur ett långt perspektiv har den svenska köttkonsumtionen ökat de senaste 30 åren. Men de senaste två åren har konsumtionen alltså minskat, och Jordbruksverket tror att den trenden kommer att fortsätta.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.