Svenskarna splittrade om Natomedlemskap

Uppdaterad
Publicerad

Ungefär lika många svenskar är för ett medlemskap i Nato som emot, enligt en undersökning gjord av Novus för SVT. 37 procent säger ja, 35 procent säger nej och 28 procent är osäkra.

– Ja-sidan har gått fram kraftigt jämfört med 2017 så nu är det ungefär lika många som är för ett Natomedlemskap som mot ett. Men ungefär en tredjedel kan inte svara på frågan utan står och väger och det är egentligen där den här frågan avgörs, säger Torbjörn Sjöström, vd för Novus.

Skillnaden mellan ja och nej är inte statistiskt säkerställd. Däremot är skillnaden stor jämfört med förra gången Novus ställde frågan (2017). Då sade 32 procent ja och 54 nej.

Stödet är störst bland män. En majoritet av M:s och SD:s sympatisörer är för ett medlemskap. Lägst stöd är det bland V:s sympatisörer. Var femte S-sympatisör vill gå med i Nato.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Natomedlemskap – teckenspråk

Mer i ämnet