Sverige köper nya Jas-plan

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen har gett Försvarsmakten klartecken att köpa 60 nya stridsflygplan av modellen Jas 39 E. Detta trots att Schweiz har sagt nej till en Jas-affär, vilket innebär att det blir dyrare.

Att beslutet om Jas-köp kommer just nu beror på en avbeställningklausul som finns mellan SAAB och staten, och som löper ut på söndag den 31 augusti.

Försvarsminister Karin Enström säger till SVT att regeringen delar Försvarsmaktens bedömning att de nya stridsflygplanen behövs för att upprätthålla försvarets operativa förmåga.

– Det handlar om vår säkerhet och vår försvarsförmåga också i framtiden. Vi måste stärka vår försvarsförmåga på sikt, säger Karin Enström i SVT:s Gomorron Sverige nu på morgonen.

Även situationen i Ukraina har påverkat beslutet, enligt Enström.

– Det som nu händer i och omkring Ukraina påverkar säkerheten i hela Europa, men också i vårt närområde där osäkerheten har ökat.

Kostar flera miljarder

Att Sverige nu står ensamt med kostnaderna efter att Schweiz hoppat av innebär fördyringar på flera miljarder kronor under kommande år.

Försvarsminister Enström lovar att återkomma med besked om hur det ska finaniseras i höstens budget.

Beslutet att köpa in nya plan stöds av Socialdemokraterna, men Vänsterpartiet och Miljöpartiet säger nej till fler Jasplan.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.