Foto: TT

Novus: Motigt för (S) inför höstens val

Uppdaterad
Publicerad

Med mindre än fem månader kvar till riksdagsvalet har läget kärvat till sig för Socialdemokraterna. Det visar SVT/Novus väljarbarometer för april. Aldrig tidigare har Socialdemokraterna så nära in på riksdagsvalet legat så lågt i väljarstöd.

Med mindre än fem månader kvar till riksdagsvalet har läget kärvat till sig för Socialdemokraterna. Det visar SVT/Novus väljarbarometer för april. Aldrig tidigare har Socialdemokraterna så nära in på riksdagsvalet legat så lågt i väljarstöd.

– Socialdemokraterna har tappat sedan december med hela 2,6 procentenheter, en statistiskt säkerställd nedgång, säger Torbjörn Sjöström, som är VD på Novus, till SVT Nyheter.

Mätningen visar att väljarrörelserna är ganska måttliga just nu, och att det är väldigt jämnt mellan blocken. Läget ser bekymmersamt ut för landets största parti.

”Dåliga nyheter för (S)”

– Den här siffran på knappt 27 procent är dåliga nyheter för Socialdemokraterna, säger Tommy Möller, som är professor i statsvetenskap, till SVT Nyheter.

Socialdemokraternas sämsta valresultat hittills var 2010 då partiet fick 30,7 procent. Med dagens väljarstöd på 26,9 procent så skulle en fortsatt tillbakagång leda till ett katastrofval. Faktum är att Socialdemokraterna aldrig legat så lågt i väljarstöd i april under ett valår. Detta visar en genomgång bakåt i tiden av samtliga mätningar av landets ledande opinionsinstitut.

Löfven: ”Starkt självförtroende”

Men statsminister Stefan Löfven tar det hela med ro:

– Opinionsmätningar kommer och går. Jag ser till att förverkliga vår politik och vi går till val med stärkt självförtroende med den riktning som vi nu har stakat ut inför väljarna, säger Stefan Löfven till SVT Nyheter.

* Novus har för den här undersökningen intervjuat 4 927 personer under tiden 19 mars  15 april 2018. Andelen osäkra väljare är 8,2 procent.

* Deltagarfrekvens: Novus har totalt sökt 10 483 personer. 47 % har svarat. Mer om undersökningen här.

* SVT/Novus väljarbarometer genomförs inom ramen för Novus telefonomnibus. Undersökningen genomförs med hjälp av telefonintervjuer, SMS, post och epost med ett riksrepresentativt urval svenska medborgare 18 år och äldre utan övre åldersgräns.

* Undersökningen ger svar på frågan hur man skulle rösta om det var val till riksdagen idag. Andel osäkra är de som inte vet vilket parti de skulle rösta på.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer