Foto: SVT

Tåg tillåts köra – trots folk på spåret

Publicerad

Trafikverket bryter mot regler och utsätter människor för livsfara. Det visar en granskning som SVT gjort.

Den 26 maj larmades räddningstjänsten till järnvägen vid Knivsta station mellan Uppsala och Stockholm. Brandmän skulle hjälpa polisen i sökandet efter en självmordsbenägen person.                                               

När de kom fram krävde de att tågtrafiken skulle stoppas, vilket Trafikverket också beviljade. Det var mitt i natten och mörkt. Personal från räddningstjänsten gick längs spåret när de plötsligt såg ett skarpt ljus komma mot dem. Brandmännen klarade sig med blotta förskräckelsen. Efter olyckan konstaterar de att det hade kunnat sluta riktigt illa.                                      

Utan att kontrollera om brandmännen var borta från spåret hade Trafikverket släppt på trafiken, helt i strid mot regelverket. Vid åtminstone sju tillfällen bara i år har tågen gått trots att de borde ha stått stilla.                                         

Caroline Ottosson är ställföreträdande generaldirektör och chef för trafikledningen på Trafikverket. Hon säger att hon har nolltolerans mot den här sortens händelser och hon ser mycket allvarligt på det. -Jag kommer att sätta in ytterligare åtgärder för fortbildning av min personal.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.