Foto: TT

Tågstrejk i Sydsverige

Publicerad

Det berör dagligen över 76.000 passagerare och ställer till det rejält för pendlare mellan Malmö och Köpenhamn och för alla som tänkt ta tåget till Köpenhamn/Kastrups flygplats. Hur länge strejken kommer pågå är ovisst.

Strejken bottnar i en konflikt mellan fackförbundet Seko och tågoperatören Veolia, som kör Öresundstågen, om hur tågen ska bemannas. Arbetsgivaren har sagt upp 250 medarbetare för att kunna återanställa dem under nya, enligt facket, sämre villkor. Medlarna lämnar inget bud, eftersom parterna står för långt i från varandra, uppger Seko i ett pressmeddelande.

Tågstrejken får konsekvenser för passagerare som ska resa mellan Köpenhamn via Malmö till Göteborg, Växjö, Kalmar, Karlskrona och omvänt.

Den stoppar också trafiken med Veolias Snälltåg mellan Malmö och Stockholm samt Malmö-Berlin.                   

Trafikanterna över Öresundsbron har dock en del alternativ att välja på. DSB, som ansvarar för Öresundstågtrafiken på den danska sidan av sundet, sätter in ersättningsbussar mellan Kastrup och Hyllie station i Malmö. 

Veolias Krösatåg drabbas inte av konflikten, och SJ:s avgångar ska inte heller påverkas.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.