Nyberg och de andra åtalade före detta Teliacheferna misstänktes för att ha betalat omkring tre miljarder kronor i mutor till Uzbekistans dåvarande diktators dotter Gulnara Karimova. I utbyte ska Telia ha fått frekvenser och telefonnummer i det centralasiatiska landet, hävdade åklagaren.
Det var i september 2012 som SVT:s Uppdrag granskning avslöjade att Telia Soneras partner i Uzbekistan hade band till Gulnara Karimova. Åklagare inledde då en förundersökning och i september 2017 åtalades Nyberg och två andra tidigare Teliachefer. 2019 friade tingsrätten de tre männen från alla misstankar om mutbrott.
FAKTA: TELIA I UZBEKISTAN
Dåvarande Telia Sonera (numera Telia Company), som till 37 procent ägs av svenska staten, gick in i Uzbekistan 2007 med ett licensavtal med en lokal partner, Takilant. Brevlådeföretaget ägs på papperet av en assistent till diktatorsdottern Gulnara Karimova, som beräknas ha tjänat cirka tre miljarder kronor på affärerna under 2007–2010.
I utbyte fick Telia bland annat 3G-licenser.
Skandalen rullades upp av SVT:s Uppdrag granskning 2012 och ledde 2013 till att vd Lars Nyberg avgick och Telias styrelse byttes ut.
Även rysk-norska Vimpelcom och ryska MTS, båda telekomoperatörer, anklagas för att ha mutat Karimova.
Telia ingick 2017 en överenskommelse med nederländska och amerikanska myndigheter om att betala motsvarande 7,7 miljarder kronor i böter och förverkad vinst för mutor. Bolaget medgav också brott mot amerikansk lag. Nu prövas dock de inblandade chefernas personliga ansvar enligt svensk lag.
Källa: SVT/TT