Foto: Tomas Hallstan/SVT

Thomas Bodström: ”Strängare straff löser inte brottsligheten”

Uppdaterad
Publicerad

Den förre justitieministern Thomas Bodström (S) sågar den nuvarande socialdemokratiska kriminalpolitiken.

Bodström menar att S har tagit efter politiken från M och SD, inte minst vad gäller kraven på hårdare straff. 

– De vet själva att det inte fungerar, det visar all vetenskap. Därför är det populistiskt när man påstår att strängare straff fungerar, säger han.

Såväl Stefan Löfven som justitieminister Morgan Johansson har talat om att knäcka gängen och infört strängare straff för att få bukt med brottsligheten. Thomas Bodström menar att det saknas belägg för att strängare straff hjälper.

– Det är väl visat i vetenskap att man inte minskar brottsligheten bara genom längre fängelsestraff. Fängelse är en extremt destruktiv miljö som präglas av machokultur och våldsglorifiering. Vistas man i en sådan miljö en ännu längre tid blir det svårare att återanpassa sig, säger Thomas Bodström.

Bodström vill istället ha tidigare insatser mot unga i kriminella miljöer istället för att vänta tills de är 15 och straffmyndiga och då komma med hårda straff.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer