Foto: TT

Tidigare rektorn får lämna uppdrag

Uppdaterad
Publicerad

Helene Hellmark Knutsson (S), minister för högre utbildning och forskning, är mycket kritisk till KI:s hantering av fallet Macchiarini.

– Hanteringen på KI har lett till att människor farit illa, det är både oacceptabelt och en stor, stor skandal, säger hon till SVT Nyheter.                                      

Hellmark Knutsson meddelar i går att Harriet Wallberg som var rektor för KI när Macchiarini anställdes nu får lämna sin post som universitetskansler.

Macchiarini-skandalen Teckenspråk

– ”förtroendet för henne är skadat”, sade ministern. Fyra ledamöter får också lämna KI:s styrelse.

KI ber om ursäkt                                                           

–Vi är djupt bedrövade att misstag på KI förorsakat lidande och död, och uttrycker på starkast möjliga sätt vår ursäkt för detta. Det säger KI:s styrelseordförande Lars Leijonborg när han och vikarierande rektor Karin Dahlman-Wright kommenterar den externa utredningen.                                         

–Det har begåtts en rad allvarliga fel, från rekryteringen av Paolo Macchiarini, under hans tjänstgöring i Sverige och vid hanteringen av de fuskanmälningar som kom in mot honom, säger Lars Leijonborg, som i fredags valde att avgå.                  

–Paolo Macchiarinis verksamhet har skadat Karolinska Institutet, konstaterar Karin Dahlman-Wright, vikarierande rektor för Karolinska institutet, under presskonferensen. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Macchiarini-skandalen Teckenspråk

Mer i ämnet