Foto: TT

Tidigare utgivare för nazistisk sajt döms för hets mot folkgrupp

Publicerad

Den tidigare ansvarige utgivaren av den nazistiska sajten Nordfront, Emanuel Lärkestål, döms för hets mot folkgrupp i 61 fall. Det skriver SVT Nyheter Örebro. Han döms bland annat för att hemsidan skrivit artiklar med bilder på Adolf Hitler.

Han döms till villkorligt straff och dagsböter på 4 000 kronor i det största tryckfrihetsmålet i Sverige.     

Lärkestål döms i 61 av de totalt 106 åtalspunkterna. De flesta av åtalspunkterna handlar om att hemsidan     skrivit artiklar om hur platser har affischerats med bilder på Adolf Hitler.

– I vissa publikationer, som till exempel historiska magasin, kan det vara motiverat att publicera bilder på Hitler på ett objektivt sätt. Men man får inte publicera hakkorsflaggor i hyllningssyfte, eller skriva att Hitler var en toppenkille. Man ska helt enkelt undvika yttranden som kränker andra, säger domaren Björn Lindén till Svt Nyheter Örebro.

Lärkestål har nekat till alla anklagelser.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.