Foto: TT/SVT

Trafikverkets miss – 20 miljarder saknas

Uppdaterad
Publicerad

För en månad sen fastslog regeringen den Nationella transportplanen – men satsningen bygger på grova felräkningar. SVT kan idag avslöja dokument som visar att hela 20 miljarder mer behövs till järnvägsunderhållet.

Nationella transportplanen är en satsning på sammanlagt 522 miljarder kronor till infrastrukturen i Sverige. Av de pengarna går 86 miljarder till järnvägsunderhåll.

Men underlaget till satsningen är mycket bristfällig, visar interna dokument från Trafikverket som SVT:s Östnytt har läst. Bland annat upptäckte Trafikverkets egna experter ifjol att tidigare uträkningar bara hade tagit med halva kontaktledningsnätet. Då hade det gått flera år sedan felet begicks, och underlaget hade hunnit användas för beräkningar som ligger till grund för den Nationella transportplanen.

Ett nästan lika dyrt misstag har hittats när det gäller spår och spårväxlar. Tidigare beräkningar när det gäller livslängd har visat sig vara fel och totalt tror utredarna att det behövs 8 miljarder mer än vad som har avsatts. Sammanlagt för spår, spårväxlar och kontaktledningar saknas det 19,5 miljarder kronor.

Trots att felen har hittats så begär inte Trafikverket mer pengar, vilket skulle vara nödvändigt. Om de medel som finns idag ska räcka så krävs det orimligt långa livslängder på materialet. Enligt Trafikverkets utredare måste exempelvis en spårväxel då ha en livslängd på 550 år.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer