För att undersöka hur gamla de asylsökande är röntgas deras visdomständer. Foto: TT/SVT

Tre av fyra undersökta asylsökande över 18 år

Publicerad

En klar majoritet av de första medicinska åldersbestämningarna som gjorts talar för att de ensamkommande asylsökande barnen är 18 år eller äldre. Det visar nya resultat från Rättsmedicinalverket.

Förra året fick Rättsmedicinalverket i uppdrag att göra medicinska åldersbedömningar i asylärenden. I dag kom de första resultaten från myndigheten.

Av de 581 personer som hittills genomgått processen bedömer Rättsmedicinalverket att en majoritet, 442 stycken bedöms är över 18 år gamla. 5 personer anses möjligen vara över 18 år. I 134 fall skriver Rättsmedicinalverket att undersökningarna möjligen talar för att den undersökta är under 18 år.

Nu är det upp till Migrationsverket att värdera de svar vi lämnat över till dem i relation till deras övriga beslutsunderlag, säger Elias Palm, avdelningschef på Rättsmedicinalverket.

Fler ska undersökas

Hittills har omkring 4200 personer tackat ja till att genomgå en medicinsk åldersbedömning.

Vi räknar med att kunna hantera våra utlåtanden i allt snabbare takt nu när vår inledande kvalitetsgranskning och systemgenomgång är genomförd, säger Ann Lemne.

Metoderna har kritiserats för att vara för osäkra. Tidigare har det ofta handlat om att asylsökande riskerar att bedömas som äldre än vad de faktiskt är. Men den risken är mycket liten menar Rättsmedicinalverket.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer